A vasszükséglet és a fizikai aktivitás

A vas az emberi szervezetben található kémiai elem, és az egyik legfontosabb ásványi anyag. Számos fehérje és enzim része, beleértve a hemoglobint és a mioglobint. A vas ráadásul pozitívan hat az ember immun- és idegrendszerére, emellett antioxidáns hatással is bír. Ráadásul a vas fontos szerepe ellenére a szervezet nem képes önmagában előállítani. Ez azt jelenti, hogy táplálékkal kell ellátni őket, ha pedig nehéz, akkor megfelelő étrend-kiegészítőkhöz nyúlni.

Vashiány a sportolók körében

Az emberi test vasszintjét különösen az aktív fizikai aktivitású embereknek kell ellenőrizniük. Érdekesség, hogy míg azt mondják, hogy a sport egészség, addig a vas esetében a fokozott fizikai aktivitás során kimosódik a szervezetből. Meglehetősen nehéz feladat lehet, hogy megfelelő mennyiséget vigyünk be az ételünkbe.

Ennek az az oka, hogy a vas izzadsággal, bőrrel, vérrel, vizelettel, az emésztőrendszeren keresztül stb. ürül ki az emberi szervezetből. Nőknél a vas különösen fontos erős menstruáció esetén, ami a nagy hiány. Sportolás esetén a helyzet súlyosbodhat. További probléma, hogy sportolás közben a vörösvértestek gyorsabban bomlanak le.

Az élelmiszerek értékes vasforrásként nagyon fontosak, de nem biztos, hogy elegendőek a sportolóknak. Érdemes a megfelelő étrend-kiegészítőket beszerezni, amelyek megfelelő mennyiségű vasat biztosítanak a fizikai aktivitáshoz képest. Ilyen termékek megtalálhatók az SFD áruház kínálatában.

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány nagyon veszélyes az emberi szervezetre. Számos súlyos változást okozhatnak, és ennek következtében veszélyes betegségekhez vezethetnek. Az is aggasztó, hogy a sportolók gyakran „túledzettségként” azonosítják a vashiányt, amely hasonló tünetekkel járhat. Ilyen helyzetben azonban érdemes ellenőrizni a szervezet vasszintjét, hogy megbizonyosodjunk arról, nincs-e hiányunk. Mi lehet a bizonyíték a vashiányra a szervezetemben?

 • Fáradtság,
 • Tehetetlenség,
 • nehézlégzés,
 • Sápadtság,
 • Fejfájás,
 • Palpitáció,
 • Étvágytalanság vagy furcsa étvágy – például fű, hó, jég stb.
 • a haj és a köröm törékenysége,
 • a fizikai állóképesség csökkenése,
 • Csengés a fülbe,
 • Repedések a száj sarkában.

Ami viszont fontos, az az, hogy a szervezet vasszintjének csökkenése esetén nem kell tüneteknek jelentkezniük. Ekkor sokkal nehezebb észlelni, és ha sokáig fennáll, vérszegénységhez (anémiához) vezethet. Ekkor a tünetek sokkal észrevehetőbbek és könnyebben észrevehetők.

A vashiányt sokféle helyzet okozhatja, de különösen fontos, hogy ezt nagy fizikai aktivitással kordában tartsuk. A megfelelő étrend segíthet a szervezet vas megfelelő szintjén tartani. Sportolóknál azonban sokszor a megfelelő tápanyagokkal, étrend-kiegészítőkkel kell társítani, ezek megtalálhatók az SFD áruház kínálatában.