Diéta az egészségért

A megfelelő táplálkozás nagyon fontos egészségünk szempontjából. A jól ismert közmondás, hogy „az vagy, amit megeszel” erős visszhangot kap, amikor ráébredünk, hogy étkezési hibáink számos betegséghez és betegséghez vezethetnek.

Érdemes nagyon odafigyelni az optimális, kiegyensúlyozott menü megtervezésére. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünk megkapja az összes szükséges tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint. Távolítsa el a gyorsételeket, és korlátozza a telített zsírok és egyszerű cukrok bevitelét úgy, hogy értékesebb alternatívákkal helyettesíti őket. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő arányának fenntartása is fontos, mert ezek mind fontos szerepet töltenek be az emberi szervezetben.

Ha azonban azt látjuk, hogy étrendünk nem képes kielégíteni az értékes alapanyagok iránti igényt, akkor mérlegelhetjük annak lehetőségét, hogy vitaminkészítményhez, vagy egyes ásványi anyagokat tartalmazó készítményhez nyúljunk. Kényelmes intézkedés formájában történő felvételükkel biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünk megkapja, amire szüksége van.

Az olajok egészségesek a szervezet számára

Testünknek éppúgy szüksége van zsírra, mint fehérjére vagy szénhidrátra. Azonban, hogy ne ártson nekünk, fogadjon erre az egészségesre. Új típusú olajok jelentek meg a közelmúltban a lengyel piacon, amelyekhez még az alakjukat ápoló, izomtömeggel foglalkozó emberek is bátran nyúlhatnak.

Kókuszolaj – A feldolgozatlan kókuszolaj az egyik egészségesebb lehetőség, ha zsírokról van szó. Kiváló ízével tűnik ki, és laurinsavval látja el bennünket. Ez az utolsó összetevő teszi a kókuszolajat rengeteg energiaforrássá. A K és E vitaminoknak köszönhetően bőrünk állapotára is kiválóan hat.

Dióolaj – Ez egy olyan zsiradék, amelyet salátákhoz és sültkrumplihoz adhatunk, de nem lehet rajta sütni semmit. Hatalmas mennyiségű antioxidánssal és omega-savakkal lát el bennünket, ugyanazokat, mint a halakban. Sajnos ez a fajta olaj sokba kerül.

D-vitamin az egészségért

Mindannyiunknak gondoskodnia kell arról, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a nélkülözhetetlen vitaminokban és ásványi anyagokban. Azok közé tartozik, amelyeket semmi esetre sem szabad elfelejtenünk, a D-vitamin.

Milyen szerepet kell játszania? A D-vitamin elsősorban arra törekszik, hogy csontjaink megfelelően épülhessenek fel. Amikor a szervezet kifogy belőle, az úgynevezett petyhüdt folyamat következik be. A csontszerkezet egyre gyengébb lesz, a csontváz kezdi elveszíteni normál alakját. Az eredmény angolkór – egy betegség, amelyet nem lehet visszafordítani. A D-vitamin az immunfolyamatok megfelelő lefolyását is figyeli. Ezt a szerepet gyakran elfelejtik. A gyakori fertőzések a D-vitamin-hiány következményei lehetnek.

Hol van? Ha nagy mennyiségű D-vitaminnal szeretné ellátni magát, természetesen a gyógyszertárban kapható kiegészítőkhöz nyúlhat. Érdemes azonban tudni, hogy mely termékekben fordul elő természetesen. A tengeri hal és a tojássárgája kiváló D-vitamin forrás. A tejben és termékeiben is megtalálható.