Diéta az egészséges hajért

Azok vagyunk, amit megeszünk – ez egy régi igazság. Testünk, bőrünk, hajunk, körmünk megjelenése nem csak a kozmetikumoktól és a szépségápolási kezelésektől függ, hanem az étkezéstől is. Ahhoz, hogy szép hajunk legyen, amiről sok nő álmodik, megfelelő adag ként, B-vitaminnal és folsavval kell ellátnunk szervezetünket.

Ezek a vitaminok felelősek egyetlen haj felépítéséért és újak megjelenéséért. A hajnövekedést az E-vitamin is felgyorsítja. A természetes hajnövekedést felgyorsítja a vas, amely felgyorsítja szervezetünk sejtosztódását, így a hajnövekedést is. A haj állapotát a cink és a réz is kiemeli, míg a szilícium erősíti a haj erejét.

A jó zsírok ugyanolyan fontosak. A hangsúlyt elsősorban az omega-3 zsírokra kell helyezni, amelyek megtalálhatók a zsíros halakban, a diófélékben, a chia magban vagy a lenmagban. A gyógyszertárakban számos hajkiegészítőt is láthat. Főleg zsurló- vagy csalánkivonatot tartalmaznak. Természetesen nem árt használni őket.

Egy marék egészséget

Naponta egy marék pisztácia erős. Találunk benne jó, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat, amelyek egy földimogyoró tömegének 30%-át teszik ki. Kalóriatartalmúak, mint mindenféle dió, de nem jelentenek veszélyt a túlsúlyra vagy az elhízásra.

Éppen ellenkezőleg, javíthatják az anyagcserét, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák kockázatát. Az Egyesült Államokban több éven át végzett tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik egy bizonyos adag pisztáciát tartalmaztak az étrendjükben, átlagosan 10%-kal alacsonyabb rossz koleszterin- és trigliceridszintet mutattak azokhoz képest, akik nem ettek pisztáciát.

Jótékony hatásuk van a tüdő- és prosztatarák megelőzésében is. A pisztácia kálium is, ami nagyon pozitív hatással van a szív munkájára. A pisztácia glikémiás indexe is nagyon alacsony, ezért cukorbetegek számára is ajánlott. Csak a hormonproblémákkal küzdőknek kell óvatosnak lenniük, és ebben az esetben az endokrinológus nagyon specifikus dió adagokat tud javasolni.

Egészséges a vaj?

Az egészséges táplálkozással foglalkozó újságokban és tévéműsorokban időről időre visszatér a vita arról, hogy a vaj vagy a margarin jobb-e. Érdemes kimondani – persze nem végérvényesen, mert időről időre felvetődik a kérdés -, hogy a vaj egészséges. Elég kalóriatartalmú és telített zsírokban gazdag, de előnye a többi kenhető zsírral szemben, hogy természetes termék (persze ha szintetikus adalékanyagok nélküli vajat választunk), könnyen emészthető, zsírban oldódó vitaminokban gazdag, hogy könnyen elnyelt.

Ahhoz azonban, hogy a vaj előnyeit teljes mértékben ki lehessen használni, érdemes jó összetételűeket választani: legalább 74%, lehetőleg 82% zsírtartalmúak, kerülni kell azokat a termékeket, amelyek címkéjén a „vajas”, „finom” felirat szerepel. , „mix” jelenik meg. Azt sugallják, hogy egy ilyen terméknek semmi köze a valódi vajhoz. Általában mesterséges adalékokat, növényi olajok adalékait és keményítőket tartalmaz. A vajat hidegen kell használni. Csak a tisztított vaj használható sütésre.