Glutamin – mi ez, kiegészítés edzéssel

A glutamint egyre gyakrabban használják étrend-kiegészítő formájában a sportolók, de sok más ember is. Ez kétségtelenül abból adódik, hogy milyen tulajdonságai vannak az emberi testhez képest. A glutamin népszerűsége folyamatosan nő, de még mindig szép számmal vannak olyanok, akik még csak nem is hallottak róla, vagy legalábbis nem ebben a formában. Ezért érdemes egy pillantást vetni arra, hogy mi is pontosan a glutamin, és milyen tulajdonságai vannak.

Glutamin – mi ez?

A glutamin egy endogén aminosav, azaz olyan, amely kis mennyiségben tud termelődni az emberi szervezetben. A glutamin a fehérjék egyik építőköve, ezért jelentősége nagy, főleg ha hízni szeretnél.

Érdekes módon a glutamint főleg az ún vázizmok és onnan oszlik el a rászoruló szervek felé: a vékonybél, vesék, máj, izmok. Becslések szerint a szervezet glutaminjának akár 60%-a az izmokban található, így ez a legnagyobb tárolóhelye. Érdekes módon a glutamin megtalálható a vérplazmában, a tüdőben és az agyban is.

Milyen tulajdonságai vannak a glutaminnak? Szóval érdemes venni?

Általánosságban elmondható, hogy az a tény, hogy a glutamint számos különböző létfontosságú szerv használja, fontos és érdemes szert szedni. Érdekes módon nagyrészt ezt csináljuk. A glutamin megtalálható a tojásban, a tejsavófehérjében, a kazeinben, az alacsony kalóriatartalmú húsban stb. Érdemes azonban többet megtudni arról, hogy a glutamin mire képes, és pontosan miben segíthet.

  • Támogatja a belek megfelelő működését,
  • pozitív hatással van az immunrendszerre,
  • Javítja az izomnövekedést és javítja azok regenerálódását edzés után,
  • Csökkenti az izomfájdalmat,
  • Rehidratáló hatással van az izomsejtekre.

Ez néhány a glutamin számos tulajdonsága közül, amely széles körben alkalmazható az emberi test szükségleteire. Érdekes módon sok orvos ajánlja olyan embereknek, akik rákkal vagy AIDS-szel küzdenek, ami gyakran izomvesztést jelent. A glutamin a betegség ellenére segít az izomszövetek újjáépítésében, és gátolja ezt a jelenséget.

Emiatt sok esetben érdemes megfontolni a glutamin-pótlást. Azonban minden tápanyagnak és étrend-kiegészítőnek mindig a legjobb minőségűnek kell lennie. Emiatt érdemes megismerkedni az SFD áruház kínálatával, melyben a glutamin számos, kedvező összetételű változata megtalálható.

A glutamin hatása az izomszövet növekedésére

A glutamin, mint aminosav és a fehérjék egyik összetevője, igen fontos az izomszövet növekedésében, ami nyilvánvaló. Egy másik intézkedés azonban nem kevésbé fontos és említésre méltó. Nos, a glutamin általában pozitív hatással van a bélrendszerre – javítja a regenerációt és az általános állapotot. Ettől azonban megfelelően és hatékonyan működnek, vagyis jobban fel tudják venni az elfogyasztott táplálékot.

Ez mindenféle táplálékot jelent, amely a szervezetbe kerül. A fehérjéktől a zsírokon, szénhidrátokon át az ásványi anyagokig. Ha a belek jobban felszívják ezeket a tápanyagokat, gyorsabban tudnak hatni a szervezetben, pl. izomfehérje stb. Ez azt jelenti, hogy a glutamint más, különböző tápanyagokkal és kiegészítőkkel is be lehet vinni.

Érdemes azonban csak a legjobb minőségűeket használni. Érdemes megismerkedni az SFD áruház kínálatával, amely gazdag kínálattal, és mindenekelőtt termékeinek gazdag összetételével segít elérni a legnehezebb edzéscélokat is.