Intervallum edzés – gyakorlatok a jobb anyagcsere érdekében

Fogyáskor fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, amelyek nem csak alakformálásban és tonizálásban segítenek, hanem kalóriát is égetnek. Ez a fajta gyakorlat magában foglalja az intervallum edzést. Miről szól?

Ez egy olyan edzés, amely változó intenzitású gyakorlatokból áll. Gyakorolhatjuk például futás vagy kerékpározás közben. A váltakozó sprint vagy kocogás, valamint az eltérő tempójú pedálozás kardio gyakorlatoknak számít. Előnyük, hogy edzés után több kalóriát égetünk el, mint annak időtartama alatt. Ezért a legjobb reggel megtenni. Ennek köszönhetően egész napra felgyorsíthatjuk az égést.

Az intervallum gyakorlatok végzéséhez nem szükséges edzőterembe járnunk, vagy speciális felszereléssel rendelkeznünk. A weben rengeteg oktatóvideót találhatunk, amelyek segítenek az edzés megfelelő végrehajtásában. Az intervallum gyakorlatok gyakorlásának ellenjavallata a túlzott elhízás és a szívproblémák. Ezután nem hajthatók végre, mert nagy intenzitásúak.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, érelmeszesedés, cukorbetegség, elhízás és szívbetegségek kialakulásának valószínűségét is.

Érdemes megjegyezni, hogy bármilyen típusú fizikai tevékenység, függetlenül annak intenzitásától, erősíti és védi egészségünket. Szív- és érrendszeri egészségének javítása érdekében hetente legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc erőteljesebb testmozgás javasolt.

Ezenkívül észben kell tartanunk, hogy a rendszeres sporttevékenységnek mentális és érzelmi szinten is vannak előnyei, bár ezt nehezebb észrevenni, mint a fizikai teljesítményre gyakorolt ​​hatását. A rendszeres testmozgás jelentősen javítja a hangulatot, valamint serkenti az agy munkáját.

A rendszeresen sportolók sokkal gyorsabban szívják magukba a tudást. A fizikai aktivitás ugyanis akár 25%-kal növeli az agy vérellátását. Ennek köszönhetően a koncentráció és az ún hosszú távú memória. Ez gyorsabb információgyűjtést tesz lehetővé.

Nincs időd? Gyakorold a tabatát!

Nincs időd és ezért cipelsz magaddal pár plusz kilót? Ez csak ürügy a lustaságra. Valójában napi fél óránál kevesebbet edzhet, és sikeres lehet.

A Tabata azon edzések közé tartozik, amelyek nem igényelnek minden nap hosszú órákat. A tényleges gyakorlat körülbelül négy percig tart. A kívánt hatások eléréséhez azonban korábban be kell melegíteni. Ennek köszönhetően gyorsan tudunk majd kalóriát égetni. Ez legfeljebb húsz percig tart.

Elengedhetetlen, főleg a tabata edzés magas intenzitása miatt. Ezeket a gyakorlatokat otthon is elvégezhetjük, így az edzőterembérletre való idő és pénz hiánya sem lesz jó ok az edzés feladására. Ha nem tudjuk, hogyan kezdjünk el sportolni, használhatunk egy kész edzésprogramot, amelyet gyorsan és egyszerűen megtalálhatunk az interneten.

Az időhiány béna kifogás. Különösen akkor, ha a gyakorlatok körülbelül fél óráig tartanak, és csak hetente háromszor végezheti el őket.