Intervallum edzés – miről szól?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a HIIT gyakorlatok, vagyis az úgynevezett intervallumok. Nekik köszönhetően biztosíthatjuk, hogy sok órán át kalóriát égetünk, bármit is csinálunk.

Az intervallum edzés változó intenzitású gyakorlatok végrehajtásáról szól. Felváltva a legjobbat adjuk, és ugyanezt tesszük, de lassabb tempóban, ami lehetővé teszi a viszonylagos pihenést. Az edzés során elégetett kalóriák mennyisége nem olyan nagy, mint amennyitől edzés után órákig megszabadulunk.

Az intervallumgyakorlatok közé tartozhat a váltakozó sprint és kocogás, vagy egy álló kerékpáron eltérő tempójú pedálozás. Ennek az edzéstípusnak olyan lenyűgöző hatásai vannak, mert a legintenzívebb gyakorlatok során felgyorsítjuk a szívverést, intenzív munkára kényszerítve a testet.

A gyakorlatok javíthatják a szervezet hatékonyságát, sőt az anyagcsere sebességét is. A HIIT edzésnek köszönhetően még a következő órákban is fokozzuk az anyagcserét.

Bemelegítés edzés előtt

A sport mindig az egészséges életmódhoz kapcsolódik, de nem mindenki tudja, hogyan kell egyéni gyakorlatokat gyakorolni – hogy az edzés a lehető leghatékonyabb legyen. Ebben a tekintetben nagyon fontos az egész szervezet megfelelő felkészítése, amely lehetővé teszi számunkra, hogy összetettebb tevékenységi formákat vállaljunk.

Minden edzés előtt be kell melegítenünk, még ha könnyedebb fitnesz gyakorlatokról van szó. Ez különösen fontos azoknak, akiknek kicsit hosszabb szünetük volt az edzésben. Ha nem tudja, milyen gyakorlatjavaslatok megfelelőek a bemelegítéshez, érdemes tippeket keresni az interneten – lehetőleg fitneszhez kapcsolódó weboldalakon.

Természetesen ebbe a csoportba tartozik az egész test nyújtása, amely a legjobb felkészülés az intenzív fizikai aktivitás előtt. A bemelegítésnek köszönhetően a kicsit hosszabb gyakorlatok esetén sem érezzük magunkat fáradtnak. Természetesen a bemelegítő edzést is testünk állóképességéhez kell igazítani.

Változtasd az edzéseidet

Nehéz elképzelni olyan embert, aki úgy maradhat egészséges, hogy kerüli a mozgást, mint a tűz. A fizikai aktivitás fontos szempont az erőnlét felépítésében és fenntartásában. Ráadásul enélkül jelentősen megnő a különböző betegségek valószínűsége. Ezért érdemes ma a képzést beiktatni a napi feladatai közé. Nem kell rendkívül nehéznek vagy fárasztónak lennie.

Az ilyen tevékenységek ennek az ellenkezőjét eredményezhetik, és elriaszthatják a rendszeres testmozgást. És csak a rendszeresség garantálja a valódi eredményeket. Érdemes tehát olyan mozgásformákat keresned, amelyek tetszeni fognak. Egy idő után azonban még ők is unatkozhatnak. Éppen ezért érdemes utánpótlást keresni, vagy változatos edzést tervezni.

Így csökken az unalom kockázata. Az erőfeszítés továbbra is új tapasztalatokkal jár. Ez szórakoztató, miközben egy kis kihívás marad. Jó kombinálni a különböző intenzitású forgalmat. Hiszen senki nem mondta, hogy a jógát nem lehet kocogással vagy úszással váltogatni. Még erősítő edzés is.