Megéri-e saját kezűleg kialakítani egy edzéstervet?

Sokan elgondolkodnak azon, hogy érdemes-e saját maga alakítani az edzéstervet. Valójában minden a tudásodtól függ. Ha Ön olyan ember, akinek van tapasztalata ezen a területen, semmi sem akadályozza meg, hogy maga próbálja meg elkészíteni az edzéstervet.

Sokaknak azonban fogalmuk sincs, mit tegyenek annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a nagyobb izomtömeghez, vagy sok kilót leadjanak. Hangsúlyozni kell, hogy ebben az esetben a legjobb a személyi edző segítségét igénybe venni. Az ilyen személyek megfelelő végzettséggel vagy tanfolyamokkal rendelkeznek ezen a területen. Ennek köszönhetően a képzési skálát az adott személyhez és aktuális készségeihez igazítják.

Érdemes azonnal dietetikus segítségét is kérni. Hiszen az is nagyon nagy hatással van az edzési eredményekre, hogy mit eszünk minden nap. Sokan csak az edzésre koncentrálnak, de a menüt is megfelelően kell megtervezni. Sajnos az emberek megfelelő ismeretek nélkül nem képesek önállóan elkészíteni a megfelelő menüt.

Miért nem érdemes éhgyomorra edzeni?

Sok tréner kérdezi, hogy érdemes-e éhgyomorral végezni az egységeket. Ez azonban nem megfelelő megközelítés a témához. Miért? Hangsúlyozni kell, hogy a sok fizikai tevékenység éhgyomorral többek között az ájulás kockázatát is jelenti.

Hiszen a testnek valamiből energiát kell merítenie ahhoz, hogy futni vagy álló kerékpáron lovagoljon. De ez még nem minden. Hangsúlyozni kell, hogy a böjt edzés elősegíti az izomfehérjék elégetését. Sokan valószínűleg azt gondolták, hogy az étkezés nélküli edzés elsősorban zsírégetés, ami sajnos nem igaz.

Hangsúlyozni kell viszont, hogy étkezés után nem szabad azonnal edzeni. Ez szintén nem előnyös. Mindez azért, mert hányinger, hányás vagy hasmenés jelentkezhet. Feltételezhető, hogy étkezés után legalább 90 percet kell várnia – ez az étel mennyiségétől is függ – az edzésegység megvalósításának megkezdéséhez. Az optimális edzés érdekében érdemes betartani ezeket a tippeket.

Mire kell emlékezni a köredzés végrehajtása során?

A perifériás edzés egy nagyon hatékony forma, amely segít formálni a test különböző részeit. Amatőrök és közepes vagy akár nagyon haladók is használják. Mit érdemes tudni a köredzés tervezésekor? Több tényezőt is figyelembe kell venni. A körgyakorlatoknak fejleszteniük kell mind a felső, mind az alsó testrészeket.

Ennek a formának az egyik legnagyobb előnye a sokoldalúsága, ezért a feladatok változatosak legyenek. Figyelni kell az egyes gyakorlatok idejére is. Mindezt úgy, hogy teljes időtartamuk ne haladja meg az egy edzésadagot. Ellenkező esetben a test túlterhelt lehet.

Minden gyakorlatban meg kell határoznia a megfelelő sorozatszámot is. Itt figyelembe kell venni a jelenlegi képességeit (idővel szisztematikusan növelheti a terhelések szintjét), de ezt felelősségteljesen kell tennie, hogy ne szenvedjen semmilyen sérülést. A köredzés megtervezésekor figyelembe kell venni az egyes gyakorlatok közötti rövid szüneteket is.