Mi az egészséges életmód

Az egészséges életmód azon alapszik, hogy különféle szabályokat betartunk a szórakozás megválasztása és az étkezések megválasztása, valamint természetesen az, hogy mozogunk-e. Ha a szórakozásról van szó, érdemes megjegyezni, hogy például ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni, akkor nem élhetünk túl alkohollal és nem fogyaszthatunk különféle stimulánsokat, azaz a szervezetünk számára egészségtelen cigarettát.

Tudniillik a cigaretta rengeteg kárt okozhat, de súlyos betegségeket is okozhat. Csak radikális intézkedéseket érdemes megtenni, és a dohányzás abbahagyása mellett dönteni. Egy másik kérdés az ételünk. Az egészséges életmód az egészséges táplálkozás. Miért iktassunk be étrendünkbe sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kenyeret és telítetlen Omega 3 zsírsavakat.

Ennek köszönhetően minden nap nagy adag vitaminnal, ásványi sóval és természetesen a halakban legnagyobb mennyiségben előforduló savakkal látjuk el szervezetünket. Érdemes naponta legalább 10 percig különféle típusú testmozgást végezni.

Egészséges táplálkozás a gyakorlatban

Egész értekezések születtek az egészséges táplálkozásról. Mindazonáltal egyikünk sem alkalmazza mindennapi életünkben a benne foglalt tanácsokat. Erre nemcsak hogy nincs időnk, de a gyakorlatban lehetetlen is. Mindannyian étkezhetünk azonban egészségesen, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Először is nem szabad túl enni. Minden étkezést bizonyos fokú elégedetlenséggel kell hagyni. Jobb egyszerű és legkevésbé feldolgozott ételeket enni. Szervezetünk igazi problémáját azok az edények jelentik, amelyeket csak a mikrohullámú sütőben kell felmelegíteni. Az üzletben történő vásárláskor mindig rövid összetevőlistával rendelkező ételeket válasszunk. Igyekezzünk kerülni azokat, amelyek tartósítószert, színezéket, töltőanyagot, édesítőszert tartalmaznak.

Táplálkozzunk tudatosan, és igyekezzünk kerülni az ismeretlen eredetű ételeket. Az ideális, ha a lakóhelyünkhöz minél közelebb szerzünk be termékeket, gyártunk. Ezért olyan ízletes a mediterrán konyha, mert regionális és friss termékekre épül. Végül ne feledjük, hogy a gyümölcsöt és zöldséget naponta legalább kétszer be kell iktatni étrendünkbe.

Hogyan kezdjük egészségesen a napot?

Kávé és cigi – sajnos sokan ettől a két dologtól kezdik a napjukat. Talán nem veszik észre, milyen negatívan befolyásolja a közérzetet egész nap. A reggeli rutinnak elképzelhetetlen jelentősége van a mindennapi életben. Szóval hogyan kezdje a reggelt, hogy energiával töltse fel magát a nap hátralévő részére?

Amikor felébredsz, jó ötlet egy kicsit mozogni. Természetesen dönthetsz úgy, hogy fél órát kocogsz, de ha nem vagy a korai kelés híve, akkor elég egy 5 perces nyújtás. Ez a bemelegítés stimulálja a testet, és jelzi, hogy itt az ideje felébredni. A reggeli WC alatt kényeztesd magad egy nyári zuhannyal, ami javítja a keringést.

Most pedig térjünk át a reggelire. Gyermekkora óta tanítják, hogy ez a nap legfontosabb étkezése. Érdemes tehát ügyelni a megfelelő egyensúlyra és az egyéni igényekhez igazodva. Ideális esetben minden reggelinek szénhidrátban, fehérjében és vitaminban gazdagnak kell lennie. A mértékkel megivott kávé sem rossz dolog, így reggel egy kis feketekávé biztosan nem árt senkinek.