Mik azok a szénhidrát-kiegészítők?

A szénhidrátok felelősek szervezetünk energiaellátásáért – a felszívódási folyamat után az anyagcsere folyamatokban a máj segítségével glükózzá alakulnak. A megfelelő mennyiségű szénhidrát azt jelenti, hogy az élethez, de a speciális gyakorlatokhoz is szükséges energiát a glükózból veszik fel, nem pedig a fehérjékből, amelyek az izmok építőkövei, és ráadásul sokkal szegényebbé és nehezebbé teszi az izomtömeg építését. .

A szénhidrát-kiegészítők sportolók esetében segítik az izmok intenzív munkájának meghosszabbítását és gyors regenerálódását. Fontos, hogy az ilyen típusú étrend-kiegészítők lehetővé teszik a szervezet glikogénértékének pótlását is, amely az edzés során elveszik. A szénhidrát-kiegészítők a tapasztalt és profi sportolók mindennapi munkáját támogatják, elsősorban a szervezet edzés utáni gyors regenerálódását és az egész napos megfelelő energiamennyiség biztosítását. Egyszóval: az ilyen típusú étrend-kiegészítők edzés előtt és után is használhatók.

Miért érdemes szénhidrát-kiegészítőket fogyasztani?

A szénhidrát-kiegészítők a hivatásos sportolók étrendjének egyik alapelemei – értékes energiaforrást jelentenek, emellett lehetővé teszik a szervezet megfelelő regenerálódását is, különösen megerőltető edzés után. A szénhidrát-kiegészítők elsősorban a szervezet energiaszintjének pótlását teszik lehetővé.

Az a helyzet, amikor a szervezetben hiányzik a szénhidrát, főként a fehérjékből való energia kinyeréséhez vezet. nagyon nem tanácsos, főleg ha izomtömeget szeretnénk építeni. A szénhidrátok szintén értékes glikogénforrások. Hogyan működnek a szénhidrátok? Elfogyasztásuk után megemésztődnek és felszívódnak – a következő szakasz a máj működése során glükózzá való átalakulásuk.

A szénhidrát-kiegészítők leggyakrabban egyszerű cukrokat vagy összetett cukrokat tartalmaznak. Hatásuk kissé eltér egymástól, mivel egyesek sokkal gyorsabban, mások lassabban szívódnak fel. A hosszú távú szénhidráthiány elsősorban az edzés hatékonyságát, valamint a fogyást csökkenti.

Hogyan kell használni a szénhidrát-kiegészítőket?

A szénhidrátok feladata a szervezet nagy adag energiával való ellátása. Miután a szervezet felszívta a szénhidrátokat, a máj munkájának köszönhetően glükózzá alakulnak. A glükóz a fő energiaforrás.

Ami szintén fontos, a szénhidrátok jelenléte a szervezetben azt jelenti, hogy fokozott fizikai erőfeszítés során, például profi sportolóknál, a szervezet nem a fehérjékből, azaz az izmokból nyer energiát, hanem csak a cukrokból.

Ez nagyon fontos információ – szénhidráthiány esetén beindul az izomtömeg csökkentésének folyamata, ami rendkívül nem kívánatos, főleg megfelelő izomtömeget felépítő sportolók esetében.

A szénhidrát-kiegészítők a sportolók gyakori eszközei, összetételük főként egyszerű és összetett cukrokat tartalmaz – ezek határozzák meg, hogy az energia lassan vagy gyorsan szabadul fel. Az ilyen típusú étrend-kiegészítők edzés előtt és után is ajánlottak. Támogatják az izomregenerációt.