Mikor nyúljunk kollagénhez és hogyan használjuk?

A kollagén az egyik természetes fehérje, amely az állatok gyakorlatilag minden szövetében megtalálható, és a szervezetben felelős a kötőszövet felépítéséért, amely az ízületekben és az inakban található. Ezenkívül felelős a bőr rugalmasságáért és rugalmasságáért. Használata széles körben alkalmazza a sportban, mivel segíti a valamilyen módon károsodott ízületek és inak regenerálódását.

Kollagén – mi ez és miből áll?

A kollagén az emberi szervezet kötőszövetének egyik fő építőköve. Érdemes megjegyezni, hogy jótékony hatással van az egész szervezetre. Ellenállást ad a szöveteknek a nyújtással szemben, ezért nem csak a sportban, hanem a bőrápolásban is széles körben használják. A kollagén meglehetősen szokatlan aminosavakból áll, mivel magas glicin- és prolintartalma van.

Érdekes módon az emberi szervezetben a kollagén termelődéséhez állandó hozzáférés szükséges a C-vitaminhoz, de szigorúan meghatározott koncentrációban. Érdemes azonban megjegyezni, hogy többféle típusa létezik, és az ízületek egészsége szempontjából a II-es típusú kollagén a legértékesebb. Ez azért van, mert az ízületi porcban található.

Mikor nyúljunk kollagénhez?

A kollagén tápanyagok és étrend-kiegészítők formájában is megtalálható. Érdemes azonban észben tartani, hogy a kollagén után nyúlást – akárcsak más ilyen típusú termékek esetében – egy adott helyzet határozza meg. A legjobb, ha minden kétség nélkül kikéri orvosa véleményét – még akkor is, ha sérülésből lábadozik.

Nincs kijelentve, hogy a kollagén iránti kereslet megfelelő kiegészítést igényel. Talán ebben az esetben elegendő az étkezési szokások megváltoztatása. A kollagén étrend-kiegészítő formájában történő alkalmazása azonban javasolt lehet állóképesség- és erősportokhoz. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyes tudományágakban az ízületek és az inak különösen erősen ki vannak használva.

Ha étrend-kiegészítő formájában keresünk kollagént, érdemes egy pillantást vetni az SFD kínálatára, mely nagy választékot kínál (bőrápolásra is). A márka minden termékének kutatásáról, valamint a legmagasabb minőségről ismert.

Hogyan szeded a kollagént?

A kollagén étrend-kiegészítő formájában elsősorban kapszula és laza – oldandó. A választandó kollagén típusa az adott helyzettől függ.

Elmondható, hogy ha nagy mennyiségű kollagént kell bevinni, akkor érdemesebb laza formát választani, mert könnyebben oldja fel a port vízben, mint lenyelni néhány tablettát. A legfontosabb, hogy sportprofilaxis céljára vagy kisebb sérülések kezelésére a kollagénnek ez a formája lesz a legmegfelelőbb.

Érdemes megjegyezni, hogy az emberi szervezet bizonyos mennyiségű kollagént képes önmagában is előállítani. Ehhez azonban egy megfelelően kiegyensúlyozott étrendre van szükség, amelyet gyakran nehéz fenntartani. Érdemes megnézni az SFD áruház kínálatát, melyben a sportolók és a kevésbé fizikailag aktív emberek számára szükséges különféle tápanyagok és kiegészítők széles választéka található.