Tápanyagok az étrend részeként

A sportolóknak szánt táplálék-kiegészítők kis térfogatú, de magas tápanyagkoncentrációjú speciális élelmiszerek. Az ilyen termékek tulajdonsága a könnyű emészthetőség. Ráadásul a tápanyagok gyorsan felszívódnak és kiegyensúlyozott összetételűek, a szervezet megnövekedett szükségleteihez igazodva.

Ezek a termékek támogatják a hagyományos táplálkozást, de eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Milyen hatásai vannak a tápanyagoknak? Hozzájárulnak az izomtömeg és -erő növekedéséhez, javítják az állóképességet és a kondíciót, nagyobb mentális ellenállást biztosítanak, csökkentik a felesleges zsírszövetet és növelik a koncentrációs képességet edzés és verseny közben.

Többféle sporttáplálkozás létezik. Ezek a következők: közvetlen fogyasztásra szánt italok, granulátumok vagy koncentrátumok, amelyeket vízhez, tejhez vagy gyümölcsléhez adva fogyasztanak. Ide tartoznak a szilárd konzisztenciájú készételek is, amelyeket fokozott erőfeszítéssel járó időszakok közötti fogyasztásra szánnak, például rágcsálnivalók és szeletek, valamint parafarmakonok – ampullák, kapszulák és tabletták.

Fehérje-kiegészítők és így tovább

A sportolóknak szánt étrend-kiegészítők között megkülönböztetünk többek között fehérje- és fehérje-szénhidrát-kiegészítőket. Teljes értékű fehérjét és esszenciális aminosavakat biztosítanak. Ráadásul hozzáadott szénhidrátokat is tartalmaznak. Az ilyen típusú tápanyagokat fontosabb vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagították.

A vitaminok itt különösen azok, amelyek részt vesznek a fehérje anyagcserében – niacin, B6-, B12-vitamin. Ennek az összetevőnek a forrása a közönséges tejtermékek, izobátok, fehérjekoncentrátumok lehetnek, amelyek több mint 60 százalékban tartalmaznak fehérjét. Ez a szükséges fehérjekoncentrációtól függ.

Testsúlyépítéskor, testépítésben és erősportban, valamint a felkészülési időszakban 50-90%-os fehérjetartalmú magas fehérjetartalmú kiegészítők fogyasztása javasolt. Ezenkívül az ilyen típusú kiegészítőket a biológiai regeneráció során fellépő fehérjeveszteségek kiegészítésére is használják. A sportolók a fehérje mellett szénhidrátot, ásványi-vitamint és egyéb biostimulátorokat tartalmazó étrend-kiegészítőket is nyúlnak.

Szénhidrát- és ásványi-vitamin-kiegészítők

Szénhidrát- és ásványi-vitamin-kiegészítők kaphatók a piacon. A szénhidrát-kiegészítők különböző lánchosszúságú szénhidrátokat tartalmaznak – egyszerűek: fruktóz és glükóz, valamint összetettek: maltodextrinek. Sportolók használják az izomglikogén gyors helyreállítására.

Ezen kívül ellátják a megfelelő vércukorszint fenntartásának funkcióját, valamint segítenek fenntartani a víz- és elektrolit-egyensúlyt. Az ilyen típusú étrend-kiegészítőket kimerítő és hosszan tartó versenyek során érdemes használni. A funkcionális tápanyagok második típusa az ásványi anyagok és vitaminok. Mikro- és makroelemeket tartalmaznak, oldatok vagy tabletták formájában használják, gyakran szénhidrát hozzáadásával.

Ásványianyag- és vitamin-kiegészítők alkalmazása indokolt élettani hiányosságok esetén, illetve ezen összetevők iránti azonosított igény esetén. Legyen különösen óvatos, ha ásványi anyagokat és túlzott mennyiségű vitamint használ. Különös gonddal kell eljárni a sportot űző gyermekek és serdülők esetében.