A fehérje-kiegészítők és fontosságuk

A fehérje nem hiányozhat a sportoló étrendjéből. A szöveteket alkotó sejtek építőköve. Az aminosavak hiánya is izomleépüléshez vezet.

Fehérje és tömeg

Az izomszövet felépítéséhez olyan aminosavak részvétele szükséges, amelyek táplálékkal kerülnek a szervezetbe. Jó módszer a kiválasztott aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítők használata is. A fehérje koncentrált adagját általában szénhidráttal kombinálják, így a szervezet megkapja a hatékony izomépítéshez szükséges összetevőket.

Izomlebomlás

A katabolizmus az izomszövet lebomlása, amely akkor következik be, amikor az energiafolyamatokhoz további mennyiségű értékes elemre van szükség. Ezután a szervezet elkezdi felvenni az aminosavakat az izmokból. A katabolizmus ellen védő termékek BCAA aminosavak és glutamin alapú kiegészítők. Nekik köszönhetően az energiafolyamatok más módon stimulálódnak, mint az izmok építőkövei lebontásával. A tejsavófehérje-kiegészítő jó választás.

Mik a fehérje-kiegészítők összetevői?

A fehérje-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű szintetikus, feldolgozott fehérjét tartalmaznak. Összetételük rendkívül érdekes, különösen a sportolók számára – az egyes összetevők tartalmának megváltoztathatósága miatt a kiegészítők tulajdonságaikban különböznek. Sokféle fehérje létezik.

A legnépszerűbbek a tejsavófehérjék, amelyekre a gyors felszívódás jellemző – az aminosavak már 25 perccel a fogyasztás után a véráramba kerülnek.. Fehérje-izolátumokat is használnak, amelyeket nagyszámú tiszta fehérjére értékelnek. A lassan felszívódó fehérjék fehérjekoncentrátumok. Érdemes esténként megenni őket.

Ezek a kiegészítők szénhidrátokat is tartalmaznak. Felelősek az anabolikus folyamatok felgyorsításáért, valamint a szervezet további energiaellátásáért, különösen intenzív edzés után. A szénhidrátoknak köszönhetően meghosszabbítható az izmok munkája, ezáltal megerősíthető. A termékek összetétele ásványi sókat és vitaminokat is tartalmaz.

Milyen hatást mutatnak a fehérje-kiegészítők?

A fehérje-kiegészítőket nagyra értékelik és a sportolók egyik leggyakrabban használt terméke. Fellépésük átfogó, ezért a sporttáplálkozási szakemberek és edzők is ajánlják őket. A fehérje-kiegészítők feladata elsősorban az izomzat értékes építőköve, azaz a fehérjék biztosítása.

Tőlük épülnek fel az izomrostok. A fehérjék a szervezet regenerációs folyamataiban is nélkülözhetetlenek. A fehérjék hozzájárulnak a katabolikus folyamatok gátlásához. A tápanyagokban található szénhidrátok elsősorban a több energia biztosításáért felelősek – ez hosszabb izommunkát és azok erősítését jelenti. A tápanyagok rendszeres fogyasztásának köszönhetően hatékonyan növelheti az izomtömeget.

A fehérje-kiegészítők előnye, hogy könnyű őket bevenni – meghatározott adag port kell feloldani tejben vagy félfolyékony élelmiszerekben. A rendszeresség azonban fontos – az emberi szervezet három óránként csak 50 gramm fehérjét képes felvenni. Tehát tervezzünk napi 3 adagot.