Edzés és étkezés

A testmozgás az utóbbi időben divatossá vált, és egyre többen választják edzéstervüket. Néha profibb, néha kevésbé. Néha nagyon sok előnnyel és hatással jár, néha pedig nem is látod őket. Minden elsősorban a hozzáállásunktól függ.

Az edzésben a legfontosabb a megfelelő étrend. Mi van akkor, ha intenzíven sportolunk, ha edzés után öt perccel édességet vagy zsíros húst eszünk? Érdemes tudni, hogy edzés után mennyi idővel lehet enni. Feltételezik, hogy edzés után olyan ételt kell enni, amely főleg fehérjét, de szénhidrátot is tartalmaz.

Az ilyen táplálékot az edzés befejezése után 30-60 perccel kell biztosítani. Egyes forrásokban találhatunk olyan információkat, hogy edzés után a legjobb enni, de kiderül, hogy érdemes egy kicsit várni, mert edzés után az emésztőrendszer valamivel kevésbé hatékony. Természetesen az általunk elfogyasztott élelmiszer mennyisége is fontos. Az adagot és a minőséget legjobban dietetikussal egyeztetni.

Mit kell enni edzés után

Edzés után az emberi szervezetnek megfelelő minőségű táplálékra van szüksége, nem édesség formájában, hanem egy megfelelő adag vitamin és ásványi anyag formájában. Sokan gondolkodnak azon, hogy mit egyenek edzés után. Az ilyen étkezésnek szénhidrátot és fehérjét kell kombinálnia. Készíthet saját koktélt például tejből vagy banánnal kevert joghurtból.

A rozsból vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsek csicseriborsóval, tojással, csirkehússal vagy túróval kombinálva szintén nagyon jól jönnek. Ha valami vacsora formájában van szó, itt eszünkbe juthat egy rizses étel párolt zöldségekkel, valamint hús marha- vagy baromfihús formájában.

A teljes kiőrlésű tészta zöldséges szószokkal, valamint spenóttal, hússal, túróval kiegészítheti és változatossá teheti az egész menüt. Az édes datolya formájú rágcsálnivalók édes adalékot adnak, és egyben egy adag fehérjét is. Edzés után a legjobb, ha 1,5 órával utána étkezik. A fehérjében és szénhidrátban gazdag élelmiszerek használata nagyon fontos a szervezet, ezen belül az izmok regenerálódásához.

Edzés előtti étkezési ötlet

A test formázása nagyon kemény munka, amelyet jó előre és kellő gondossággal kell megtervezni. Néhány alapszintet érdemes szem előtt tartani. Először is, ez egy egészséges táplálkozás. Ennek biztosítania kell a gyakori és kalóriadús étkezést.

Itt működnek a legjobban a magas fehérjetartalmú termékek. Mint tudjuk, ez az izomszövet fő építőköve. Hiszen a testsúly a gyakorlataink alapja. Szénhidrátoknak és zsíroknak is kell lenniük, ezek nélkül nem teljes az étrendünk. Mindezek az összetevők a megfelelő mennyiségi összetételben edzés előtti étkezések során is jól működnek.

Ne felejtsük el, hogy az edzés előtti étkezést legalább fél órával korábban érdemes elfogyasztani, hogy minél több értékes energiához jussunk. Ez a megközelítés adja a legjobb eredményeket, és végül is ezt akarjuk. Az egészet egyéni edzéstervnek kell teljessé tennie, amely lehetővé teszi, hogy faragja az általunk felépítettet.