Élvezetesebbé teheted az otthoni edzést?

A fizikai aktivitással kalandozni gyakran nehéznek bizonyul – különösen akkor, ha hosszú ideig ünnepélyesen kerülte a sportot. Úgy döntöttél, hogy otthonodban edzel, ahol senki sem fogja figyelni gyilkos erőfeszítéseidet. Ön is arra gondolt, hogy a DVD-n és az interneten elérhető edzésprogramok egyszerűek és elérhetőek lesznek – de ez teljesen más. Egy ideig nem tudtad befejezni az edzést, most pedig haladtál, de mártír arccal számolod vissza a perceket a megpróbáltatás végéig. Szóval, van valami mód arra, hogy élvezetesebbé tegye az otthoni edzést?

Először is próbálja meg elterelni a figyelmét az edzésről. A háttérben a kedvenc dalaiból összeállított energikus zenekeverék segít ebben. Ha nem lihegsz túl sokat, próbálj együtt énekelni az előadókkal, és egy időre elfelejted a megerőltető erőfeszítést.

A közös edzés is remek ötlet. Hívd meg magadhoz egy barátodat, és próbálj meg együtt dolgozni – talán erőt és motivációt adsz egymásnak, ugyanakkor a nevetéstől javítod a hangulatodat.

Mit igyunk edzés közben – az otthoniakat is?

Nagyon fontos a test megfelelő hidratáltsága. A kiszáradás különféle szövődményekhez vezethet. Ezt különösen azoknak kell megjegyezniük, akik intenzíven sportolnak. A víz hűti a szervezetet, tápanyagokat szállít a szervezetben, a testnedvek eleme.

Edzés és edzés közben sok vizet kell inni. Hiszen azt szeretnénk, hogy edzésünk kellemes legyen és jó eredményeket hozzon. Azt mondják, hogy egy egészséges embernek körülbelül két liter különféle folyadékot kell fogyasztania. Intenzív edzés során ezt a mennyiséget érdemes növelni, mert intenzíven izzadunk. Például egy focimeccs alatt akár három liter izzadságtól is fogyhatunk. Mindez kiegészítésre szorul, annál is inkább, hogy nemcsak maga a víz hagyta el a szervezetet, hanem értékes ásványi anyagok is, az elektrolitok szintje pedig minden bizonnyal jelentősen csökkent.

Mit igyunk a hatékony test hidratálásához? Mindenekelőtt magas ásványi fokú szénsavmentes víz. Az elektrolitszint kiegyensúlyozására izotóniás italok is javasoltak.

Mit együnk edzés után?

Az edzés nagyon megterhelő lehet a szervezetünk számára, főleg ha profibban sportolunk. A tapasztalatlanok nem esznek semmit edzés után, mert azt hiszik, hogy ennek köszönhetően többet lehet elégetni, gyorsabban fogy az ember, de valójában ez nagy hiba. Szervezetünknek szüksége van a regenerálódásra és ezt csak egy étkezés garantálhatja.

Nem arról van szó, hogy edzés után azt ehetünk, amit csak akarunk. Sajnos nem porszívóként működünk. Fontos, hogy a gyakorlatok után egyrészt a szervezet megfelelő hidratáltsága legyen, másrészt a megfelelő mennyiségű fehérje ellátása. Míg edzés előtt javasolt a szénhidrát fogyasztása, addig annak befejezése után érdemes a fehérjéket szénhidráttal kombinálni.

Ha diétázunk, edzés után egy órával a legalkalmasabb idő a tésztához nyúlni. A fizikai aktivitás után sokkal gyorsabb ütemben égetjük el a kalóriákat, így ha törődünk a fogyással, akkor a kész edzés lesz a legalkalmasabb az egészségtelen, szénhidráttartalmú ételek fogyasztására.