Érdemes kondicionálót használni?

A tápanyagok egyfajta étrend-kiegészítők. A kiegészítőknél pedig előfordul, hogy igen, szükség van rájuk, de nem szabad túlzásba vinni őket. Így van ez a tápanyagokkal is? Végül is úgy tervezték, hogy a szervezeteket fehérjékkel, szénhidrátokkal és egyéb tápanyagokkal és vitaminokkal látják el. De az intenzív fizikai tevékenységet végző szervezetnek sokkal nagyobb szüksége van az ilyen típusú összetevőkre. Olyan nagy, hogy a normál, napi étrend valószínűleg nem lesz elegendő ebből a szempontból. Főleg, ha fehérjéről van szó.

A fehérje a legtöbb sporttáplálkozás alapvető összetevője. Ez az, amit az izomtömeg növekedésének biztosítására használnak. Ha pedig kreatin vagy glutamin támogatja, akkor erősíti az izmokat és felgyorsítja azok regenerálódását. Csak a kondicionáló képes ellátni a szervezetet a megfelelő mennyiségű fehérje aminosavval. Mivel az edzés kimerítő, a kiegészítők ismét hasznosnak bizonyulnak – olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek csökkentik a fáradtságot és energiát adnak. Amint látja, nehéz elképzelni egy testépítőt e felkészülés nélkül.

Táplálkozás sportolóknak – mit találhatunk benne

Valószínűleg mindenki, aki edzeni izmait, elkezdi fontolóra venni, hogy speciális tápanyagokat vegyen be a sportolók számára. És helyesen – ésszerű használatuk számos előnnyel jár, nem csak a sovány izomszövet gyorsabb növekedésével. Mitől olyan hatékonyak ezek a készítmények? Mit tartalmaznak?

A legtöbb sporttáplálkozás elsődleges összetevője a fehérje. Nem csoda. Hiszen ez az emberi szervezet legfontosabb építőköve. A fehérjék leggyakrabban aminosavak formájában állnak rendelkezésre, amelyeket a szervezet tökéletesen felszív. Enélkül az izomnövekedés egyszerűen lehetetlen lenne. A szénhidrátok szintén gyakori összetevői a táplálékkiegészítőknek, különösen az úgynevezett gainereknek.

Ők a felelősek a többletenergiáért, aminek köszönhetően az edzés hosszabb, intenzívebb és hatékonyabb lehet. Sok táplálékkiegészítő alapja a kreatin is, amely az izmok erősítéséért és az erősítő edzés utáni gyorsabb regenerációért felelős.

Kell-e a testépítőknek kiegészítőket használniuk

Fogsz sportolni, főleg erősítő edzést, azaz testépítést? Tehát minden bizonnyal felteszi a kérdést, hogy szükség van-e étrend-kiegészítők használatára – elvégre ez többletkiadást és terhet jelent a máj számára. És mégis, a tápanyagok természetes kiegészítők – csak olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket minden nap étellel fogyasztanak. Másrészt a tápanyagok által kiváltott hatások nagyon kívánatosak.

A fő ok, amiért a testépítők tápanyagokat választanak, ezeknek a kiegészítőknek a sovány izomszövet növekedésére gyakorolt ​​hatása. Emellett nagyon gyakran támogatják a zsírszövet csökkentését is. A jelen lévő szénhidrátok, koffein és béta-alanin szintén további energiaforrást jelentenek, és csökkentik a fáradtságot. De ez még nem minden – a tápanyagoknak köszönhetően az edzés biztonságosabbá válik.

Az izmok ellenállóbbá válnak a mikrosérülésekkel szemben, a készítmények megelőzik a fájdalmat, valamint felgyorsítják az intenzív fizikai edzés utáni izom- és testregenerációs folyamatokat. Nyugodtan kijelenthető, hogy a kondicionáló elengedhetetlen a testépítő számára.