Fehérje és kreatin kiegészítők

A jobb eredmények elérése érdekében az edzőteremben további étrend-kiegészítőkkel és tápanyagokkal szerelheti fel magát. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen termékek nem az étrend alapját képezik, hanem csak annak kiegészítését. Fontos a megfelelő, a kívánt célnak megfelelő anyagok kiválasztása.

Ha izomtömeget szeretnénk növelni, akkor nyúljunk olyan tápanyagokhoz, amelyek főleg fehérjét és izomnövekedést támogató összetevőket tartalmaznak. A legjobb tápanyagok a tejsavófehérje-koncentrátumokon alapulnak. Ezen kívül ezek kiegészítése kreatinnal és glutaminnal vagy HMB-vel javasolt. A felsorolt ​​összetevők pozitív hatással vannak az izomnövekedésre. Ha az erőnlétet szeretnénk növelni, akkor a kreatin alapú kiegészítők javasoltak.

A kreatin növeli a sportolók erejét és állóképességét. Jól működik a testszobor létrehozását célzó edzések esetében is. Ebben a szerepben a kreatin mellett a HBM és BCAA készítmények is jól beválik majd. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a fehérje- vagy kreatin-kiegészítők csak a mindennapi étkezések kiegészítői. Megfelelő étrend nélkül nem érjük el a várt eredményeket.

Komplex fehérje-kiegészítők

Sok sportoló – nem csak profi, de amatőr is – nincs megelégedve az edzések során végzett munkája eredményével. Néha a test nem reagál az edzésre a várt módon.

Az izmok olykor túl kevés energiát adó anyagot kapnak, így gyorsabban elfáradnak, és edzés után, akár egy picit is, gyorsan elsavasodnak. Természetesen ilyenkor is nehéz elkerülni a nem kívánt katabolizmust. Szerencsére vannak módok arra, hogy ez egyáltalán ne forduljon elő.

A kombinált fehérje-kiegészítők kiváló eszközök. Ezek olyan készítmények, amelyek emészthető, így gyorsan felszívódó fehérjéket és tovább asszimilálódó fehérjéket is tartalmaznak. Egy ilyen összetételnek köszönhetően az izmok energia- és üzemanyag-ellátásában egy pillanatra sincs hiány.

Minden sportoló értékelni fogja azt a tényt, hogy edzése tovább tart és hatékonyabb. Amikor a lassan felszívódó fehérjék, például a kazein elégetésével keletkező energia aktiválódik, a fizikai erőfeszítés általában véget ér. Ha hiányoznának a tápanyagok, elkerülhetetlen lenne a katabolikus folyamat.

Kreatin – milyen formákat találhatunk a kiegészítőkben?

A kreatin az izmokban és a porcokban található nagyon fontos anyag, melynek jelenléte elengedhetetlen a megfelelő működésükhöz. A kreatin felelős az izomösszehúzódásokért és az ellazulásért – ennek a komponensnek a hiánya miatt ezek a részek sokkal rosszabbul működnek, ami fájdalmat és károsodást is okozhat.

A kreatin sokféle formában elérhető – megtalálhatjuk tápanyagokban, étrend-kiegészítőkben, sportolóknak szánt termékekben. Rendkívül fontos ez az embercsoport számára – energiát ad át, és lehetővé teszi a test mozgását. A kreatin legnépszerűbb formája a kreatin-monohidrát. Elsősorban a sovány izomtömeg felépítéséért felelős – ez fontos a testépítők és az atlétika szakágak sportolói szempontjából.

A kreatin egyik változata a magnézium-kelát is, ami nem bomlik le, így ez a leghatékonyabb fajta. Egy másik fajta a kreatin-malát, amely egy stabilabb anyag a monohidráton – sokkal hatékonyabb edzés utáni regenerációt tesz lehetővé.