Hogyan kell használni a fehérje-kiegészítőket?

A fehérje-kiegészítők a hivatásos sportolók étrendjének egyik alapvető elemei olyan tudományágakban, mint a testépítés és az atlétika. Ezek a sportok megkövetelik, hogy a sportoló megfelelő izomtömeggel rendelkezzen, ami képes meghosszabbítani munkaidejét. A fehérje az izmok fő építőköve.

Intenzív edzés esetén izmaink mikroszakadásnak vannak kitéve, ami hatékonyan akadályozza meg a további mozgást. A szervezetnek minden nap bevitt fehérje lehetővé teszi ezen hiányosságok hatékony pótlását, valamint erős és tartós izmok építését.

Fontos azonban, hogy a fehérje-kiegészítőket tapasztalt dietetikus vagy személyi edző felügyelete mellett vegye be, aki megmondja, hogyan kell adagolni ezt a kiegészítőt és mikor kell használni. A sportolók általában testmozgás után, illetve este fogyasztanak ilyen táplálékkiegészítőket – ez utóbbi beviteli időpont a szervezetbe nagyon lassan felszívódó kazein hozzáadásának eredménye. Kiegészítők vásárolhatók az edzőtermekben.

HMB kiegészítők

A zsírsav-hidroxi-metil-butirát, röviden HMB, a fehérjék, elsősorban a leucin katabolizmusa során képződik. A HMB-készítményekkel történő kiegészítés rendkívül hatékony, és jelentősen támogatja a testépítést (szobrászatot) és az erősítő edzést. A HMB-kiegészítők a teljes edzési ciklusra hatással vannak, és hatással vannak:

  • száraz izomtömeg növelése,
  • testzsír csökkentése,
  • antikatabolikus folyamatok,
  • a szervezet immunitásának növekedése.

A HMB étrend-kiegészítők kapszulák, tabletták, folyadékok és porok formájában kaphatók. A kapszulákat „éhgyomorra”, előzetes étkezés nélkül is be lehet venni. Nagyon gyorsan, körülbelül 20 perc múlva felszívódnak, és nem irritálják a nyálkahártyát. A tablettákat és folyadékokat viszont csak étkezés után szabad bevenni, mert irritálják a nyelőcsövet és a gyomrot.

Különösen óvatosnak kell lenni a tabletta formájú készítményekkel – szorbitot és csomósító anyagokat tartalmaznak, a folyadékok pedig a kellemetlen íz mellett roncsolják a fogzománcot. A HMB-t tartalmazó étrend-kiegészítők használata pozitív hatással van az edzési folyamatokra, azonban a gyártók ajánlásait figyelembe kell venni a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében.

Sporttáplálkozás

Az aktív sportolás növeli a sportoló állóképességét és vitalitását. További elem, amely befolyásolhatja a szervezet erejét és hatékonyságát, az étrend megváltoztatása és a megfelelően kiegyensúlyozott tápanyagok használata. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a teljesítmény, a kondíció és az állóképesség javítását célzó tápanyagok és étrend-kiegészítők viszonylag drágák lehetnek, ezért nagyon fontos a legmagasabb hatékonyságúakat választani.

A sportolók állóképességének növelését célzó teljesítmény-kiegészítőknek nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kell tartalmazniuk, amelyek fontos szerepet játszanak az aktívan sportolók étrendjében. Azok az anyagok, amelyeket egy megfelelően összeállított tápanyagban kell tartalmazni az állóképesség érdekében: keratin (támogatja az állóképességet és az erőt, és befolyásolja az izomtömeg növekedését), vagy glutamin – egy aminosav, amely csökkenti a fáradtság tüneteit intenzív edzés után. Az erősítő kiegészítők cavercint is tartalmazhatnak, ami jelentősen csökkenti a légzőrendszer fogékonyságát a sportolásból eredő fertőzésekre.