Hogyan kezdjem el az edzést egy hosszú szünet után

Az életben néha eljön az idő, amikor le kell mondanunk a sportolás öröméről. Bár ma már az a tendencia, hogy betegen, sőt terhesen is mindenki edzhet, sokan tartanak szünetet ilyen helyzetekben. Ha rövid, akkor nincs nagyobb probléma, de mi van, ha a szünet hónapokig vagy akár évekig is eltart.

Leggyakrabban ez nem csak plusz kilók, hanem az erőnlét és a motiváció jelentős csökkenésével is végződik bármilyen sportág gyakorlására. Mit tegyünk, hogy egy hosszú szünet után újra elkezdhessünk sportolni? Először is meg kell találnod a motivációdat. A legjobb, ha emlékezünk arra, hogy mit élveztünk, amikor sportoltunk.

Vajon a futás közbeni magány és a megnyugvás lehetősége, vagy a csapatjátékok során a barátokkal való találkozás és az időtöltés lehetősége. Vagy talán szerettük a fájó izmokat egy intenzív edzés után, vagy talán az öröm érzését, amikor az endorfinok elkezdtek dolgozni, vagy talán mindezt sorrendben. Ha motivációt találunk, ki kell hagynunk a házat, és kis lépésekkel vissza kell térni a sporthoz.

Edzőterem vagy otthoni edzés?

Vigyáznia kell az állapotára és az egészségére. Továbbra is fontos, hogy a hízásra hajlamos emberek vékonyak maradjanak. Tehát gyakorolni kell, és a rendszeres gimnasztika a legjobb. Vásárolhat edzőterembérletet, vagy tölthet otthon időt érte. Mindkét lehetőségnek vannak előnyei.

Az edzőterem kiválasztásakor különféle edzőeszközök állnak az Ön rendelkezésére. Ha egy gyakorlatot hibásan hajtanak végre, akkor erről értesítik. Az előfizetés megvásárlásával ösztönözni fog az edzőterembe. Egy másik előny a többi ember társasága. Lehetővé teszi az információcserét, de az is előnyös, ha emberek közelében van.

Otthon több motivációra van szüksége a rendszeres, azaz hetente többszöri mozgáshoz. A bérletért azonban nem kell fizetni. Nem csak pénzt takarít meg, hanem időt is, hiszen nem kell konditerembe utazni. Az otthoni edzés az edzésidőben is a legnagyobb rugalmasságot nyújtja. Sok ember számára az otthoni torna adja a legnagyobb szabadságérzetet. Ez is előny, mert nagyon fontos az az érzés, hogy bármit kényelmesen végezhetsz.

Nyugtató gyakorlatok

A nyugtató és lazító gyakorlatok ugyanolyan fontosak, mint az edzőterem vagy a versenygyakorlatok. Ha túl sok stressz működik az agyunkban, az a testünkben is megjelenik, még edzés közben is. A sportolóknak hetente kétszer kell relaxációs gyakorlatokat végezniük. Miről szólnak az ilyen gyakorlatok?

Ez egy nyújtó gyakorlat, melynek ritmusa a lejátszott zene irányába megy. A relaxációs foglalkozásokon klasszikus és természetes zenét hallgatnak, valamint mély rekeszizom légzést is végeznek. A relaxációs gyakorlatokat harangok és kabócák hangja kíséri. Nyugodt hangon keresztül vezet be minket a tanár az ellazulás és a pihenés állapotába.

Egyes relaxációs foglalkozások közé tartozik a jóga, a pilates és a balett gyakorlatok. Az ideges és sokat stresszelt emberek legalább heti 4 alkalommal 1 órán keresztül vegyenek részt ilyen tevékenységekben. A relaxációs gyakorlatok pozitív hatással vannak az agyunkra, a testünkre is, amely minden feszültséget old.