Kiegyensúlyozott étrend az egészségért!

A zsírok a legkoncentráltabb energiaforrások. Ezenkívül szövetek felépítésére, valamint számos biológiailag aktív anyag szintézisére szolgáló anyag. Étrendünk zsírjainak túlnyomó többségének egyszeresen telítetlen zsírsavnak kell lennie. Felhasználásuk nem haladhatja meg az energia 15%-át. Ami a sportolók étrendjét illeti, ezek nem túl híresek.

Mindez annak köszönhető, hogy túlzott fogyasztásuk számos 21. századi civilizációs betegséget okozhat, mint például érelmeszesedés, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek. Sokan ezért csökkentik ezen összetevők fogyasztását azáltal, hogy a zsírokat fehérjében és szénhidrátban gazdag termékekkel helyettesítik. Sajnos leggyakrabban a telítetlen zsírsavak kiürülésével függ össze, ami nem csak ezek hiányára van kárhoztatva, hanem az A-, D-, E- és K-vitamin hiányára is.

Ezek a vitaminok feloldódnak a zsírokban található lipidekben, így ha csökkentjük a zsírok mennyiségét az étrendben, azzal kárhoztatjuk magunkat, hogy a szervezetünk nem tud hatékonyan felszívódni. Ezért fontos tudni, hogy étrendünknek kiegyensúlyozottnak, fehérjében, szénhidrátban és zsírban gazdagnak kell lennie. Csak így lesz képes szervezetünk megfelelően működni.

Egészséges, ízletes falatok

A fehérjeszeletek egyre népszerűbbek, mind a sportolók, mind a fogyókúrázók vagy fogyni vágyók körében. Egy gyors és egyszerű uzsonna egyben nagy mennyiségű energiával és tápanyaggal látja el szervezetünket. Nagyon laktatóak.

Ezek közé tartoznak a fehérjék, az egyszerű cukrok és a telített zsírok. A fehérjetartalmuk miatt pedig a proteinszeletek annyira népszerűek a sportolók, fitneszedzők és az állóképességi sportok kedvelői körében. Ennek a snacknek az előnyei közé tartozik a tápanyagok biztosítása és a test regenerációja edzés után.

Nem ritka, hogy a karcsúsító diétát tartó emberek étkezési helyettesítőként fehérjeszeleteket használnak, mivel egyszerre csillapítják az éhséget, és tápanyagokkal látják el a szervezetet. Minden egészséges élelmiszerboltban és sportboltban találkozhatunk velük, bár a hétköznapi élelmiszerboltokban is egyre több fehérjeszelet jelenik meg.

Ásvány az egészségért

A rendszeresen sportoló embereknek gondoskodniuk kell a megfelelő mennyiségű magnéziumról az étrendjükben. Neki köszönhető, hogy az izmok energiát szabadítanak fel, és így mozgósítanak a fokozott erőfeszítésre. Ezenkívül ez az ásványi anyag mozgósítja a vázizmokat, a szívet és az emésztőrendszer izmait. Nem csak ez, a magnézium serkenti a szövetek újjáépítését és fejlődését.

Ez az ásványi anyag segít a lipidek és a koleszterinszint csökkentésében, valamint a lipidek csökkentésében, ami segít az artériás magas vérnyomás csökkentésében. A legtöbb tanulmány azt a tézist bizonyítja, hogy a stressz károsan hat szervezetünkre, beleértve elősegíti a magnézium elvesztését. A sportolók elveszítik ezt az ásványi anyagot az intenzív edzés során.

Ennek az ásványi anyagnak a hiánya a szervezetben izom-, koszorúér- és agyi érgörcsöket okoz, ami pulzusszám-emelkedéshez, magas vérnyomáshoz vagy hőhullámokhoz vezethet. A fizikailag aktívaknak sokkal több magnéziumra van szükségük, mint a nem sportolóknak, ezért érdemes vigyázni az étlapunkra.