Köredzés – tervezd meg otthon

Jön a tavasz, és vele együtt egyre többen szeretnének újra formába lendülni a téli letargia után. Sajnos a hosszú őszi és téli esték nem kedveznek a szabadtéri fizikai aktivitásnak. Szerencsére van egy gyakorlatsor, amit otthon is sikeresen lehet végezni.

Ez egy teljesen ingyenes megoldás – nem szükséges drága sportfelszerelésekbe fektetni vagy edzőterem-tagságot vásárolni. És ami a legfontosabb – az otthoni köredzési terv természetesen nagyon hatékony, feltéve, hogy a gyakorlatokat rendszeresen végzik. Hogyan edz otthon, hogy néhány hét alatt karcsú és sportos alakot élvezhess?

Minden edzési egységet masszív bemelegítéssel kell kezdeni – ez megakadályozza az izmok elsavasodását. Ezután több sorozatban érdemes megismételni a következő gyakorlatot – guggolás (a lábizmokat modellezi), ropogtatás – hagyományos és ferde (hasizmokat erősíti), ugrókötél gyakorlatok, ugró ugró, női fekvőtámasz, deszka, mint valamint súlyokkal végzett gyakorlatok.

Otthoni köredzés

A köredzés népszerűsége elsősorban az egyszerűségének köszönhető. A köredzés elvégzéséhez akár otthon is elég egy kis hely, vagy egy csúszásgátló szőnyeg. Speciális plusz terhelések feleslegesek, a körgyakorlatok lényege a különböző izomrészeken végzett gyakorlatok sorozatában rejlik, növelve állóképességünket, izomerőnket, valamint zsírégető és testsúlycsökkentő hatást ad.

A köredzés fő feltételezése a test minden részének stimulálása, ezért az ilyen típusú otthoni tevékenységek megtervezésekor nyúljunk a gyakorlatok különféle változataihoz, mint a fekvőtámaszok, guggolások, kitörések, hajlítások, székre mászás vagy egyéb magasságok , vagy felhúzások a rúdon, ha van otthon ilyen típusú felszerelésünk. Ugyanazon gyakorlatok néhány vagy akár tucatnyi sorozatának rendszeressége és megismétlése meglepetésünkre nagyon gyors eredményeket tud adni, amivel visszanyerheti a karcsúbb alakot és összességében jobb közérzetet.

Táplálkozás és edzés

Mint tudod, a megfelelő étrendnek együtt kell járnia az edzéssel. Nem elég azonban a megfelelően kiegyensúlyozott étkezésről gondoskodni, vagy az egészségtelen ételekről lemondani. Bár ezt nem mindenki tudja, aki sportol, az is nagyon fontos, hogy az edzéshez kapcsolódóan mikor étkezzünk.

Sokan felteszik maguknak a kérdést: mennyi idő van az edzés után? Egyél azonnal vagy várj egy kicsit? Minden bizonnyal a legjobb megoldás az, ha az edzés befejezése után néhány tucat percen belül megeszik. Ez a fizikai edzés utáni sokkal gyorsabb anyagcserével kapcsolatos.

Sajnos ez az idő nagyon gyakran az edzőteremben az öltözőben való átöltözéssel vagy az edzés utáni hazautazással jár, így sokan nem tartják be ezeket a fontos szabályokat. Lehetőség szerint azonban érdemes az edzéshez közvetlenül kapcsolódó időpontokban is megtervezni az étkezést. Ez különösen fontos olyan helyzetben, amikor a leggyorsabb és leghatékonyabb fogyás fontos számunkra.