Miért olyan fontos a kálium a sportolók étrendjében?

A kálium nem csak a sportolók étrendjében az egyik legfontosabb ásványi anyag. Hiányosságai a szervezetben fáradtságot, túlzott izzadást és gyakori izomösszehúzódásokat okozhatnak. Mindez azt jelenti, hogy a fizikailag aktív emberek gyakran döntenek a káliumpótlás mellett, nehogy nemkívánatos helyzetek alakuljanak ki, amelyek következésképpen például sérülést stb.

A kálium jelentősége az emberi szervezetben

A kálium az emberi szervezetben található egyik legfontosabb elem. Összes tartalma 150 g körül mozog. A kálium számos különböző folyamatért felelős és részt vesz, ezek közül a legfontosabbak:

  • Az úgynevezett nátrium-kálium pumpa – felelős a membránpotenciál megfelelő szintjének, valamint a sejttérfogat fenntartásáért.
  • Víz és elektrolit egyensúly – az emberi szervezetben a kálium a nátriummal és a klórral együtt játszik szerepet.
  • A vértérfogat és a nyomás szintjének szabályozása – a megfelelő káliumszint lehetővé teszi, hogy ezeket a megfelelő szinten tartsa. Ha megzavarják, duzzanathoz, rossz közérzethez stb.

Sőt, a káliumnak számos egyéb funkciója is van az emberi szervezetben, amelyek többek között a a sejtek pH-jának, a csont mineralizáció mértékének, az izomösszehúzódásoknak a szabályozásával. Mindez azt jelenti, hogy érdemes megfelelő mennyiségű káliummal ellátni a szervezetet. Ha fizikailag aktív, akkor túlzottan kimosódhat a szervezetből.

Emiatt érdemes a káliumtartalmú étrend-kiegészítőkhöz nyúlni, különösen a sportolók étrendjében. Az SFD áruház különféle kiegészítőket kínál, amelyek megfelelő összetételűek és segítenek a kálium megfelelő szinten tartásában a szervezetben.

Mire van szüksége a szervezetnek a káliumra?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Minden az adott helyzettől és számos változótól függ, mint például a nemtől, a fiziológiás állapottól, az életkortól vagy a szedett gyógyszerektől, sőt a környezeti hőmérséklettől is. Mindezen tényezők mellett a fizikai aktivitást is figyelembe kell venni. A sportolóknak, mivel fizikailag nagyon aktívak, több káliumot kell fogyasztaniuk, mert ebből az ásványból sok izzadság távozik a szervezetből.

Ez azt jelenti, hogy a káliumpótlás különösen fontos lehet a sportolók esetében. Érdekes módon a szervezetben a kálium mennyisége meglehetősen dinamikusan változik, ami megnehezíti a pontos szintjének egy adott időpontban történő meghatározását. Mindazonáltal mind a jelentős káliumhiány, mind a túlzott kálium viszonylag ritka. A kálium mennyisége ugyanis attól függ, hogy pl. a nap folyamán elfogyasztott víz mennyiségéről, valamint a szervezetből kibocsátott víz mennyiségéről.

Az étrend-kiegészítők vagy tápanyagok használatának megkezdéséről szóló döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni saját sajátos helyzetét, valamint maguknak a termékeknek a minőségét és összetételét. Érdemes megnézni az SFD áruház kínálatát, ahol mindenféle tápanyagot és étrend-kiegészítőt találhatunk, ami segít a szervezet értékes tápanyagokkal való ellátásában.